Vorige maand zijn ze gekapt, de bomen langs de Da Costakade “Rak 4”. Rak 4 (watervak 4) is het gedeelte tussen de Kinkerstraat en de Jacob van Lennepstraat.
Als het aan de gemeente ligt volgen volgend jaar de bomen langs “Rak 3” (tussen de Kinkerstraat en de Potgieterstraat).
De kapvergunning is toegekend. De kademuren worden gerenoveerd en de bomen staan bij de huidige werkwijze in de weg.
Het is echter mogelijk de kademuren te vernieuwen en de bomen toch te behouden. Dit blijkt uit documenten die zijn opgevraagd via de Wet open overheid. Het Innovatiepartnerschap Kademuren Amsterdam (IPK), zoals bijvoorbeeld Kade 2.020, claimen een alternatieve aanpak waarbij de bomen kunnen blijven staan. De portefeillehouder Esther Fabriek (PvdA) wil hier niet aan vanwege ‘hoge kosten en forse vertraging’ Men is ‘onzeker’ over de alternatieve methoden. Het projectteam “Programma Bruggen en Kademuren” concludeerde in hun Projectperspectief van februari 2024 het volgende:
“De verwachting is dat alleen kade2.020 daar een technisch haalbare oplossing voor lijkt te hebben. Echter is nog onduidelijk wanneer Kade2.020 zicht heeft op een contract en wanneer de voorbereidingen met IPK kunnen worden opgestart. De ontwerpkeuzes in de noodconstructie door P&I vragen daarentegen nu om een uitgangspunt in lijn met de vernieuwingsmethode. Het besluit om nu géén noodconstructie te plaatsen biedt eventueel ruimte om te wachten op uitsluitsel over Kade2.020. Echter leidt dat alsnog tot het ongewenste gevolg voor het projectteam dat op rak DCG0301 altijd 2 uitvoerende aannemers betrokken moeten zijn.”
Het college heeft de verplichting boombesparende methoden een kans te geven, want langs Rak 3 staan een aantal iepen die volgens de Commissie Beschermwaardige Houtopstanden (inmiddels) ‘beschermwaardig‘ zijn (502960, 502974, 503099 en 503098). Deze vier Huntingdon-iepen hebben een beeldbepalende en cultuurhistorische waarde. Ze zijn dus niet met herplant te compenseren.
De Amsterdamse Bomenverordening karakteriseert deze bomen als ‘onvervangbaar voor het karakter van de omgeving’ (artikel 12). Voor alle bomen langs de kade geldt sowieso het ‘leefbaarheidswaarde’ criterium (artikel 5 lid d).
In Bomen Effect Analyse (uitgevoerd door “Ekootree”) worden mogelijke alternatieven beschreven. Zo kan de boombeworteling die tegen de kademuren is aangegroeit na toepassing van grondzuigtechniek worden ‘afgebogen’. Ekootree stelt ook dat het afwegingskader van de gemeente niet voldoet (5.3.1):
“Het huidige afwegingskader voor de bomen langs de Da Costakade voldoet niet. Er is namelijk geen plan B. Als na afweging blijkt dat langs deze gracht geen aangewezen beschermwaardige boom behouden kan blijven en geen exemplaar te verplanten is, wordt de gracht volledig kaalgekapt. Dat hoeft echter niet. Wat mist is een duidelijk toekomstplan (visie) voor de bomen in het plangebied. Alles is gericht op het behoud van een (zo groot mogelijk) deel van het monumentaal bomenbestand en het verplanten van exemplaren die daarvoor in aanmerking komen. Er is onvoldoende oog voor de kwaliteit van de boomstructuur als geheel. Er zijn althans geen concrete uitgangspunten voor behoud van de kwaliteit van de boomstructuur geformuleerd. Het opstellen van een bomenvisie kan hier invulling aan geven, waardoor het als leidraad kan dienen bij te maken keuzes.”
15% van de 130 bomen langs de da Costakade is “monumentaal”; de totale vervangingswaarde bedraagt zo’n 400.000 Euro. Ook uit financieel oogpunt dus de moeite waard nu op de pauzeknop te drukken en een heuse bomenvisie op te stellen. Meer informatie vindt u ook op de website van de kadebewoners.